یوزپلنگ ها در معرض خطر انقراض
به گزارش وبلاگ کشتی گیران، چهارم دسامبر (13 آذر) روز جهانی یوزپلنگ نامگذاری شده و با توجه به اهمیت حفظ این گونه ارزشمند، 9 شهریور ماه نیز به نام روز ملی حفاظت از یوز ایرانی نام گرفته است.
به گزارش گروه اجتماعی وبلاگ کشتی گیران، از سازمان حفاظت محیط زیست، محل زندگی یوز ها در زمان های گذشته بیشتر در منطقه ها آفریقایی بوده و در گستره وسیعی از آسیای مرکزی و شبه قاره هند هم گونه هایی از آن یافت می شده، اما اکنون این گونه جاندار در معرض خطر انقراض است و رشد جمعیت رو به افولی دارد.
از این میان دو زیرگونه اصلی یوزپلنگ، یکی از زیرگونه ها با نام یوزپلنگ آسیایی شناخته می گردد که در خطر جدی انقراض قرار گرفته است و فقط حدود کمتر از 30 قلاده از آن در دشت های مرکزی ایران وجود دارد، از این رو به آن یوزپلنگ ایرانی هم می گویند.
یوزپلنگ آسیایی پس از جنگ جهانی دوم تنها طی چند دهه جمعیت خود را در همه زیستگاه های خاورمیانه آسیای میانه و شرق قاره هند از دست داده است و امروز این گربه سان در زمره در خطر انقراض ترین گونه های حال حاضر دنیاست و این آخرین مأوای تعداد به جامانده آن ها در آسیا است.
از حدود چهار دهه قبل، اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت شرایط آن ها را در بحران انقراض معین کرد که به واسطه آن توجه مجامع بین المللی و ملی به آینده نگران کننده این گونه افزایش یافت، اما تا قبل از سال 1380 اقدام ویژه ای برای حفاظت و نجات یوزپلنگ آسیایی صورت نگرفت.
در سال 1380 همکاری سازمان حفاظت محیط زیست با برنامه توسعه سازمان ملل متحد و جمعی از مشاوران بین المللی پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی شکل گرفت و پیروز شد تا به امروز با تحت حفاظت قرار دادن 10 زیستگاه به مساحت حدود 6 میلیون کیلومتر در محدوده هفت استان از فرایند انقراض این گونه و از دست رفتن زیستگاه آن جلوگیری و آن را به نماد طبیعت و حیات وحش ایران بدل کند.
امروزه با در اختیار داشتن تجربه 20 سال مطالعه، آنالیز و حفاظت بی وقفه و ارزیابی این فعالیت ها می توان راه چاره های تعیین و کم اشتباهی را برای نجات این گونه به کار بست و بدون اتلاف و زمان و هزینه به نتایج پیروزی دست یافت در این بین توجه خاص دولت به اجرای طرح ملی حفاظت از یوزپلنگ آسیایی و تامین اعتبار لازم کلید پیروزیت در حفظ این گونه خواهد بود.
به دلیل ضرورت حفاظت این گربه سان با ارزش، سازمان حفاظت محیط زیست اقدام به ایجاد مرکز تحقیقات بین المللی یوز در پارک ملی توران نموده و آرزو دارد با همراهی و همکاری متخصصان، شرایط حفاظت بهتر و احیای نسل جمعیت این گونه را فراهم کند.
منبع: خبرگزاری دانشجو